poniedziałek, 26 maja 2008
KUCHNIA HOLENDERSKA
Kuchnia ta nie należy do urozmaiconych, jednak dania są smaczne, a ich ceny nie są zbyt wygórowane.
Kuchnia holenderska nie jest tak wyszukana, królują potrawy jednogarnkowe z ziemniakami w podstawie. Ugotowane i stłuczone ziemniaki, inne warzywa, mięso i tłuszcz.
Typowo holenderskie potrawy jednogarnkowe:
Stamppot - (tłuczony garnek) ziemniaki ugotowane z innymi warzywami, stłuczone na puree podawane najczęściej z mocno zesmażonym boczkiem. Zimą bardzo popularny jest boerenkool stamppot, czyli ziemniaki ugotowane z jarmużem i wędzoną holenderską kiełbasą rookworst.
Hutspot - (garnek bałagan) puree z rozgotowanych ziemniaków, marchwi i cebuli
Hete bliksem - (holenderska parzybroda) puree z rozgotowanych ziemniaków, cebuli, jabłek i gruszek
Erwtensoep (także snert) - gęsta zupa grochowa z zielonego, łuskanego grochu gotowana tylko zimą.
Bruine bonensoep - zupa z brązowej fasoli.
W krótkim sezonie wiosennym na holenderskich stołach królują szparagi- najcenniejsze i uwielbiane warzywo.
Frytki to jest przysmak dobry na każdą okazję i jedzone na obiad, podwieczorek i kolacje. Frytki Tylkom z solą lub polane majonezem, ketchupem, z cebulą a nawet sosem orzechowym. Do tego pasuje następny holenderski przysmak z frytkownicy - kiełbaska lub krokiet ziemniaczany.
Holendrzy przepadają za deserami. Nie ma obiadu bez deseru. Deser jest ukoronowaniem obiadu i często jego najważniejszą częścią. Deser nie musi być skomplikowany, od biedy może wystarczyć budyń lub słodka gruszka - ale być musi!
Hangop - to mleczny deser a nazwa pochodzi z czasów gdy ludzie sami z zsiadłego mleka robili twarożek wieszając mleko w płótnie do odciągnięcia.
Popularne słodkie potrawy:
Pannenkoeken - naleśniki z syropem.
Poffertjes - typowo holenderskie mini-naleśniczki z cukrem pudrem. Najłatwiej ich spróbować na rynku w Delft.
Oliebollen - w Polsce najczęściej znane jako świnki lub racuchy z rodzynkami - smażone na oleju. Obowiązkowe na Sylwestra.
Inne zimowe specjały to speculaas (rodzaj piernika), marcepan i chleb rodzynkowy z nadzieniem marcepanowym (krentenbrood met spijs)
Holenderskie dzieci jedzą chętnie kanapki z czekoladowym grysikiem (hagelslag) i masłem orzechowym (pindakaas). Typowo holenderskie są też cukierki drop, spekken, kaneelstokken, ciasto boterkoek i deser haagse bluf .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz