poniedziałek, 26 maja 2008

KUCHNIA HOLENDERSKA

 
Kuchnia ta nie należy do urozmaiconych, jednak dania są smaczne, a ich ceny nie są zbyt wygórowane.

 
Kuchnia holenderska nie jest tak wyszukana, królują potrawy jednogarnkowe z ziemniakami w podstawie. Ugotowane i stłuczone ziemniaki, inne warzywa, mięso i tłuszcz.

Typowo holenderskie potrawy jednogarnkowe:

Stamppot - (tłuczony garnek) ziemniaki ugotowane z innymi warzywami, stłuczone na puree podawane najczęściej z mocno zesmażonym boczkiem. Zimą bardzo popularny jest boerenkool stamppot, czyli ziemniaki ugotowane z jarmużem i wędzoną holenderską kiełbasą rookworst.

Hutspot - (garnek bałagan) puree z rozgotowanych ziemniaków, marchwi i cebuli

Hete bliksem - (holenderska parzybroda) puree z rozgotowanych ziemniaków, cebuli, jabłek i gruszek

Erwtensoep (także snert) - gęsta zupa grochowa z zielonego, łuskanego grochu gotowana tylko zimą.

Bruine bonensoep
- zupa z brązowej fasoli.

W krótkim sezonie wiosennym na holenderskich stołach królują szparagi- najcenniejsze i uwielbiane warzywo.

Frytki to jest przysmak dobry na każdą okazję i jedzone na obiad, podwieczorek i kolacje. Frytki Tylkom z solą lub polane majonezem, ketchupem, z cebulą a nawet sosem orzechowym. Do tego pasuje następny holenderski przysmak z frytkownicy - kiełbaska lub krokiet ziemniaczany.


Holendrzy przepadają za deserami. Nie ma obiadu bez deseru. Deser jest ukoronowaniem obiadu i często jego najważniejszą częścią. Deser nie musi być skomplikowany, od biedy może wystarczyć budyń lub słodka gruszka - ale być musi!

Hangop - to mleczny deser a nazwa pochodzi z czasów gdy ludzie sami z zsiadłego mleka robili twarożek wieszając mleko w płótnie do odciągnięcia.

Popularne słodkie potrawy:

Pannenkoeken - naleśniki z syropem.

Poffertjes - typowo holenderskie mini-naleśniczki z cukrem pudrem. Najłatwiej ich spróbować na rynku w Delft.

Oliebollen - w Polsce najczęściej znane jako świnki lub racuchy z rodzynkami - smażone na oleju. Obowiązkowe na Sylwestra.

Inne zimowe specjały to speculaas (rodzaj piernika), marcepan i chleb rodzynkowy z nadzieniem marcepanowym (krentenbrood met spijs)

Holenderskie dzieci jedzą chętnie kanapki z czekoladowym grysikiem (hagelslag) i masłem orzechowym (pindakaas). Typowo holenderskie są też cukierki drop, spekken, kaneelstokken, ciasto boterkoek i deser haagse bluf .

Brak komentarzy: